Translate

dissabte, 5 de juliol del 2014

Gorg de Malatosca o de les Bruixes i Sant Martí d'Ogassa


Antiga estació de Sant Joan de les Abadesses
   Preciós gorg, molt fàcil de trobar i amb cap esforç pel caminant, amb un entorn prepirinenc ens trobem amb aquest preciós gorg de Malatosca.

Vells equipaments de l'estació









   Per arribar-hi partirem de l'antiga estació de Sant Joan de les Abadesses on deixarem el cotxe en el seu aparcament (punt GPS: N - 42º 14' 15.6''   E - 2º 17' 04.6''), tanmateix, aquesta estació es troba just davant del kilòmetre 9 de la via verda que uneix Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Ogassa, anomenada "Ruta del Ferro i el Carbó", és a dir que el que vulgui allargar l'excursió ho pot ben fer; nosaltres, com que només anem pel gorg, comencem des d'ací, davant de l'estació passa la via verda i la seguim en direcció Ogassa, a uns 300 metres, la via travessa la carretera que uneix Sant Joan de les Abadesses amb Ogassa i comença a ascendir suaument per la vall de Malatosca, un afluent del riu Ter que neix a Serra Cavallera, uns 200 metres més avall trobem una cruïlla on el paviment de la via està empedrat, just ací també trobem l'indicador del gorg i el seu camí que surt per la dreta, agafem aquest corriol que comença a baixar  

Moli de Malatosca i gorg de les Bruixes
Indicador del gorg.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           







pronunciadament i a la segona corba ja  sentirem ben fort la remuga de l'aigua veient tot baixant per la nostra esquerra el moli de Malatosca i el seu gorg a sota, anirem seguint el camí de baixada tot anant fent siga-sagues fins que al final ens trobarem en gorg davant nostre mateix.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
Gorg de Malatosca o de les Bruixes
    Ara que el tenim al davant sí que sembla un lloc màgic i punt de trobada de bruixes i bruixots, us comptaré la llegenda que cau sobres ell:
     Un dia les bruixes varen cridar a la llevadora del poble, ja que una d'elles estava a punt de parir i necessitava ajut, tingué la criatura i a la llevadora en paga pels seus serveis l'hi donaren una faldilla feta de llenties, la llevadora tota enfadada en arribar al poble la va llençar al riu Ter. L'endemà, en posar-se el davantal va adonar-se que se l'hi havia quedat enganxada una llentia de la faldilla i quina sorpresa tingué quan veié que aquesta s'havia transformat en una llentia d'or.


   Bé doncs, ja hem vist el gorg embruixat i com que tenim el cor bastant inquiet decidim allargar la ruta i tornar cap a Ripoll saltant per les muntanyes ... Ogassa, Bruguera, Ribes de Freser fins a arribar a la capital del Ripollès, som-hi doncs ...
... només hem de seguir la carretera GIV-5211 cap a Ogassa, passem el poble i agafem una de les dues pistes forestals que surten d'ell, la que va en direcció a Bruguera (la de l'esquerra) passant per sota Serra Caballera cap a coll de Jou (l'altre de la dreta ens portaria cap a Camprodon), més endavant, ens trobem amb l'ermita de Sant Martí d'Ogassa, més o menys al punt GPS: N - 42º 16' 20.3''   E - 2º 14' 00.1''.

Sant Martí d'Ogassa
   Església romànica del segle XI, a uns 1370 metres d'altura fou construïda i consagrada en data desconeguda pel bisbe de Vic Arnulf entre el 993 i el 1010, coneguda llavors pel nom de Sant Martí d'Aguacia. Més tard fou modificada per Joan Oriol i consagrada per l'Abat Oliba el 1024 amb el nom actual. S'hi venera la imatge de la Mare de Déu del Puig de França, una talla de fusta del s. XIV que està actualment en el Museu Episcopal de Vic.

Part posterior de l'esglesia
   El temple és de construcció molt senzilla format per una sola nau coberta amb volta de canó, capçada a l'est per un absis semicircular. El campanar inicialment era de cadireta de dos ulls, posteriorment es van cegar parcialment les dues finestres modificant-lo i convertint-lo en una torre de planta quadrada.

Campanar
   La porta d'accés està sobre el mur oest, formada per un únic arc de mig punt que envolta un timpà i una llinda llisos, a la porta encara s'hi conserva el forrellat romànic en el qual hi podem observar incisions de tipus geomètric.

Detall del forrellat de la porta
Porta d'acces




















   Després de visitar aquesta ferésteg església continuarem el camí cap a Bruguera i com que la gana ja comença a apretar ens pararem a fer l'entrepà abans d'arribar-hi, passat coll de Jou amb unes vistes relaxants del Taga.

El Taga

Fotografies del damunt han sigut preses el 17/05/2014

4 comentaris:

  1. Un gran reportatge i entranyable tot estava la via del tren al meu em va fer bastant curt si ho hagués sabut també hagués continuat cap Ogasa i ho hagués fet una mica més llarg.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Cinto, he descobert el teu reportatge despares de haver publicat el meu, sembla que ens empaitem, llàstima que no ens haguéssim trobat al lloc; de tota manera pots fer el recorregut un altre dia, es fa amb cotxe i la pista esta asfaltada. Una abraçada i endavant.

      Elimina
  2. Hola Josep, el recorregut que has descrit és molt bo. Una molt bona excursió conjuntant aigua, arquitectura i paisatge de muntanya. Molt bona.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ramón, hi ha sortides en les que pots gaudir de varies coses i aquesta es una d'elles, per mi tot es prou interessant i bonic. Una abraçada i endavant.

      Elimina