Translate

dissabte, 15 de març del 2014

El Salt de la Coromina i Sant Miquel de Castelló (Garrotxa)

   El salt de la Coromina és un dels sis salts que ens podem trobar a la cinglera de Falgars, està alimentat per la riera de la Faja que a l'arribar als cingles cau espectacular-ment des de uns 750 m d'alçada.

Salt de la Coromina des de Falgars d'en Bas
   La seva caiguda esglaonada també forma una preciosa cua de cavall la que podem gaudir millor després de dies de pluja, ja que a l'igual que totes les rieres que vénen de la serra de Cabrera són curtes i amb poc cabal, però aquesta és de les que potser aguantin més l'aigua.

Part de dalt del salt
Salt sencer
   A causa de la seva alçada hi ha molts esportistes experimentats que la baixen amb corda de dalt a baix, una gran experiència, jo no ho faria pas, em conformo en admirar-lo.

Detall del salt de la Coromina
    Per poder admirar aquesta meravella de la natura, cal anar al Poble de Falgars d'en Bas, del que si venim de Barcelona, hi anirem passant per Rupit, no feu cas del GPS i aneu pels Hostalets d'en Bas des d'on surt una pista que puja fins dalt, és privada i està tallada amb una cadena, jo ja m'hi he trobat i vaig haver de recular, de tota manera us deixo les coordinades GPS del poble: N-42º 05' 09.4''  E-2º 26' 20.7'', però repeteixo, aneu-hi per Rupit si veniu de Barcelona.
Falgars d'en Bas
   El poble de Falgars d'en Bas, està situat a sobre mateix dels Hostalets d'en Bas, a la serra de sant Miquel i a 954 m d'alçada.

Façana de l'església de sant Pere
Darrera de l'esglesia de sant Pere
 




   Petit poble amb "quatre" cases del que podem destacar la seva església de sant Pere, inicialment romànica però restaurada en el s. XVI, en el s. XVII era parròquia de Vic, però jurisdicció dels vescomtes de Bas, depenent directament del castell Castelló de Bas.
   Prop del poble, a una mitja hora a peu, podem visitar l'església de sant Miquel de Castelló:

Vista de sant Miquel de Castelló amb els Pirineus al fons desde Falgars
   Aquesta església era la capella de l'antic Castelló d'en Bas, edifici d'origen romànic que consta d'una sola nau coberta amb volta de canó, s'enlaira a 980 m sobre un contrafort del serrat de sant Miquel dintre de la serra dels Llancers, a les últimes estivacións del NE de la serra del Collsacabra.

Ermita de sant Miquel de Castelló
   Quan arribem davant d'ella i ens hi acostem, clavat a la porta podem llegir en una placa la gran història que es va viure en aquest lloc, diu així:
   "Amic visitant:
                            Et trobes a un lloc que través dels segles ha estat un poblat reducte Ibèric Ausocereta. Més tard possiblement un temple Roma dedicat a Mercuri. Després "oratorum" Visigòtic sota l'advocació de sant Miquel. Durant la marca hispànica lloc fortificat de reduïdes dimensions per defensar la frontera. Més tard fou possessió dels vescomtes de Besalú amb el nom de "Castro Castilionis" que foren anomenats també vescomtes de Bas essent llur residència fins que baixaren al castell palau del Maiol. Des de a aleshores fou ocupat per un "Castlà" que el tenia pels vescomtes. En el s. XV fou concedit pel rei Joan II a Francesc de Verntallat cabdill dels Remences, anomenant-se Castelló d'en Bas. Fou assetjat i conquistat pels francesos i més tard alliberat pels pagesos patriotes a la guerra de la independència. Canvia de mans a la guerra Carlista i secreix les conseqüències dels fets del 1936. Finalment reconstruït pel grup excursionista i esportiu Gironí l'any 1972".



   Des de 1974 està habilitat com a refugi de muntanya amb capacitat per 20 persones, per entrar-hi cal posar-se en contacte amb el Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEIEG).

 
   Com podeu veure una excursioneta força fructífera, amb un dia un salt d'aigua i una miqueta d'història del nostre país: Catalunya.


.
Les fotografies del damunt han estat preses el 08/03/2014


4 comentaris:

  1. Hola Josep, una molt bona visita a Falgars. Des de Sant Pere a Sant Miquel, el paisatge és magnífic. Vaja, com tot collsacabra.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ramón, desde lloc Falgars es un preciós racó de mon i el paisatge que l'envolta algo fora de serie, aci a la Garrotxa teniu coses fantàstiques que tinc que anar descobrint. Una abraçada i endavant.

      Elimina
  2. Hola Josep. Realment un dia ben aprofitat, venen ganes d'anar-hi. Les fotos fantàstiques com sempre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marta, Falgars es un raconet fascinant, sobre tot els paisatges que l'envolten, no he vist cap zona de pícnic, nosaltres varem dinar quasi be a sobre el salt d'aigua, per canalla petita no es recomanable acostar-los per veure el salt, no hi ha cap protecció i el tall es impressionant, pro per fer una passejada fins a l'ermita de sant Miquel no hi ha cap perill i es pot fer ben be amb família. una abraçada i endavant.

      Elimina