Translate

dissabte, 2 d’agost del 2014

Gola de Ter (Torroella de Montgrí)

   Avui acompanyarem al riu Ter en el seu últim recorregut abans de desembocar al mar.

Riu Ter al seu pas per Torroella de Montgrí
   Començarem la nostra excursionéta des del costat de l'entrada del pont que travessa el riu Ter a l'entrada de la població de Torroella de Montgrí venint de Palafrugell, abans d'arribar al pont ja veiem un rètol indicador a la dreta que posa "Gola de Ter", entrem a la carretera asfaltada i seguidament a l'esquerra surt un camí de terra que ens portarà a la mateixa llera del riu (també crec que a la mateixa entrada del pont hi ha un altre accés), més o menys al punt GPS: N - 42º 02' 02.3''  E - 3º 07' 34.2''.


   Ací, al mateix costat del Ter, en el punt de partida decidirem com ho volem fer, amb el cotxe, amb bicicleta o a peu, es pot triar, tot depèn del temps i les forces que tingui cada un. Un pic decidit començarem la ruta per aquest camí dit "de la Mota de Baix", ja que si observem, veurem que per l'altra llera de riu hi ha un altre camí dit "de la Mota de sobre Ter".

Ciclistes per el camí de la Mota de Baix
   Pel camí trobem una vegetació típica de ribera, amb zones més obagues i d'altres més solenades, tot fent camí entremig dels arbres i canyes se'ns presenten uns preciosos marcs naturals per poder observar el paisatge.



   Per l'esquerra el Ter i per la dreta l'acció humana amb el vell ofici de la pagesia que ens brinda un altre espectacle ben diferent: els correus, dominant el blat de moro i la fruita sobretot.

Camps de pomeres
Camps de blat de moro


   Sense adonar-nos, al fons i una mica cap a l'esquerra (mireu la foto superior) ja podem veure una punta de les illes Medes i ben aviat darrere de les canyes asta el seu far (foto inferior), això vol dir que es va acostant el final.

  
   Per tota la llera del riu també podem gaudir d'una bona fauna, de ben segur que si ens estem quiets una estona, podem veure escenes com aquestes:



a més d'ànecs hi ha tot tipus d'aus de ribera però ací mig barrejades amb les marines a causa de la seva proximitat a la Mediterrània.


  Els ànecs se'ns han transformat amb barques, ja entrem a la Gola, però abans deixeu que us faci cinc cèntims del desembassament d'aquest riu:
 Antigament, el riu Ter no desembocava només ací, tenia dos punts més de desembassament a la costa, en total tres. El de mes cap al nord sortia al mar entre l'Escala i Sant Marit d'Empúries, el seu curs fou tallat per unes obres fetes pel comte d'Empúries Ponç Hug IV per allà l'any 1302 prop de Canet de la Tallada. El segon, diguem el del mig, que també es denomina com a "Ter Vell" i sortia a la mar prop de l'Estartit, aquest braç fou tallat per allà el segle XVIII per tal d'aprofitar l'illa que quedava en mig dels dos brancalls per l'agricultura. Així que de tres branques sols en queda l'actual, la de la Gola de Ter.

Començament de la Gola de Ter des de la platja de la Fonollera
   El nostre protagonista, el Ter, després de travessar mitja Catalunya ja ha arribat a la seva fi, just al punt de Gola de Ter al municipi de Torroella de Montgrí, entre les platges de la Platera (al nord) i la Fonollera (al sud).

Gola de Ter
   Els deltes del Ter i el Daró, són els responsables de la continuïtat de les platges arenoses que van de l'Estartit fins a Begur.

Illes Medes des de la platja de la Fonollera i el Ter a primer terme

De esquerra a dreta: platja de la Platera, riu Ter, platja de la Fonollera i al fons punta de Begur.
   A la platja de la Fonollera podem encara observar petites dunes, les que cada vegada van nimbant més pel fet que el riu cada vegada porta menys sediments, ja que es troben frenats als embassaments de Sau i Susqueda.

Petites dunes de la platja de la Fonollera
   També a aquesta platja se l'hi atribueix la ubicació de la mítica ciutat de Gypsela, Cypsela o Cípsela, situada davant de les illes Medes segons indicació de Ruf Fest Aviè (escriptor del segle IV dC.) en el seu poema "l'Ora Marítima".

Punt de trobada entre les aigües del Ter i el Meditarrà
   Doncs ja ho veieu, ací donem per acabada aquesta excursioneta plena de natura, història i mites.

Les fotografies del damunt han estat preses el 14/07/2014

8 comentaris:

  1. una excursio molt bonica aquest cami el desconeixia a la Gola i he anat varies vegades cap el tar de vegades es pot contempla una bonica posta de sol molt bon reportage Joesp

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracies Cinto, tens que fer el passeig per la ribera, encara que sigui amb cotxe de ben segur que trobes algun raconet per fer unes bones fotos.

      Elimina
  2. Molt bona excursió. Les primeres fotos les trobo molt maques.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracies Ramón, la excursió no es molt llarga, es com un passeig per una rambla peo al natural, amb un cantó el riu i al altre els horts, es rar no poguer treure alguna foto, bueno, depen del temps.

      Elimina
  3. Molt bon reportatge Josep i fotos també! He fet aquesta ruta amb bicicleta i la veritat es va fer curta.
    Ep! tenim la gran sort que ja fa uns anys van treure les antenes de la platja de Pals, que tan lleig feien.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracies Rafel, tens tota la raó, sense les antenes esta tot força millor, es tal i com te que ser, ja n'hi ha prou d'anar embrutant la Natura del nostre pais.

      Elimina
  4. Hola Josep,
    Una excursió molt bonica i les fotos molt xules. Els rius sempre proporcionen paisatges fantàstics. Ens l'apuntem per quan no faci tanta calor.

    ResponElimina
  5. Hola Marta, dons si, es un passeig força gratificant i bo de fer en qualsevol temps.

    ResponElimina